A szokásaink mibenléte

A szokásaink mibenléte sok szempontból a végzetünk.

Megváltoztatásukkal pedig a sorsunkon változtathatunk. Ahogy megfigyeltem, általában olyan változásokat keresünk, amelyek beleesnek valamilyen szinten az alább felsorolt hét dolog közé. Az emberek, engem is beleértve, olyan szokásokat szeretnének ápolni, amelyek lehetővé teszik számukra a következőket:

  1. Egészségesebb ételek és italok fogyasztása (leszokni a cukorról, több zöldséget enni, kevesebb alkoholt inni)
  2. Rendszeres testmozgás
  3. A kereset és a költés jó egyensúlyban tartása (rendszeresen félretenni, visszafizetni a kölcsönöket, jó célokra adományozni, tartani magukat a költségvetésükhöz)
  4. Pihenés, lazítás és élvezetes szabadidő (nem az ágyban nézni tévét, kikapcsolni a mobiltelefont, járni a természetet, elcsendesedni, aludni egy jót, kevesebbet ülni az autóban)
  5. Több eredmény, kevesebb halogatás (hangszeren játszani, megtanulni egy idegen nyelvet, blogot írni)
  6. Egyszerűsítés, rendrakás, takarítás, szervezés (beágyazni, rendszerezni a papírokat, mindig ugyanoda tenni, szelektíven gyűjteni a szemetet)
  7. A kapcsolatok elmélyítése: a többiekkel, Istennel, a világgal (felhívni a barátainkat, önkéntesnek állni, több időt tölteni a családdal, gyakorolni a vallást)

Strapásnak tűnhet ez a sok dolog, de ugyanaz a szokás különböző igényeket is kielégíthet. Egy reggeli séta a parkban lehet testmozgás (2); pihenés és a szabadidő élvezete (4); barát társaságában pedig a kapcsolatok elmélyítésének a módja (7).

De ne feledjük: a szokás jó szolga, de rossz gazda.

Csak azokat szabad követnünk, amelyektől szabadabbnak és erősebbnek érezzük magunk. Mindig fel kell tenni magunknak a kérdést, hogy mi célból követjük az adott szokást. Elengedhetetlen, hogy a szokások illeszkedjenek hozzánk, mert csak a saját természetünk alapjaira építhetünk boldog életet.

Please follow and like us:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.